Lekkage in huis en stageopdracht - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Arjen Kamphuis - WaarBenJij.nu Lekkage in huis en stageopdracht - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Arjen Kamphuis - WaarBenJij.nu

Lekkage in huis en stageopdracht

Door: Arjen Kamphuis

Blijf op de hoogte en volg Arjen

14 Januari 2012 | Suriname, Paramaribo

Zaterdag 14 januari
Vandaag heeft Jeroen een wasmachine gekocht en een droogrek voor het afwassen. Dit zijn de laatste dingen die we nodig zijn in huis. Dus nadat we de wasmachine hadden aangesloten hebben we deze direct aan het werk gezet. Toen werd Jeroen gebeld door de eigenaar van VABI, om naar de slagerij te komen voor het netwerk probleem. Waarna ik ben begonnen met wassen van de kleding. De wasmachine is een halfautomaat. Dit houdt in dat je zelf de dosering moet bepalen van het water en dergelijke. Na een beetje knoeien en proberen had ik het voor elkaar. De wasmachine draait. Toen kwam Jeroen rennend naar boven toe, met de mededeling dat er allemaal water naar beneden stroomt. Het water stroomt letterlijk door het plafon en midden in de slagerij, in het bijzijn van klanten. Nadat we snel het water hadden opgeruimd kwamen we erachter dat het te maken heeft met de afvoer van de douche. Deze is verstopt en deels lek. Dit komt doordat in de slagerij een lamp is opgehangen en wel precies onder de afvoer. En als deze afvoer nu verstopt zit blijft het water erin staan, waardoor het de schroef van de lamp gaat lekken. Dit hebben we verholpen om een deel van de afvoer los te maken aan de buitenzijde van de woning. Nu stroomt het water letterlijk over het balkon naar een andere afvoer putje. Maar de lekkage is verholpen.

22 januari
Vandaag is het zondag. En ben ik aan het werk gegaan Damen met mijn stagebegeleider. Ik heb bijna mijn stageopdracht klaar. Dit is het ontwerpen en uitvoeren van een CNC gestuurde plasmasnijmachine. Overigens een van de eerste en grootste machines van heel het Caribische gebied. Dus wel een eer dat ik als Bakra hieraan mag werken.
Dus zondag morgen om 9 uur hadden we afgesproken op Traverco. Ik heb geprobeerd om Jos te bereiken, maar helaas zonder gehoor. Jeroen moet vandaag ook aan het werk, dus kon ik mooi mee rijden. Om 9 uur stond ik voor het bedrijf te wachten. Daar heb ik eerst bij een Chinees winkeltje mijn ontbijt gehaald, terwijl ik aan het wachten was heb ik geprobeerd op Jos te bellen. Maar wederom geen gehoor.
Toen ben ik richting VABI gelopen, omdat ik al zeker 45 minuten heb gewacht. Nu wordt in Suriname de tijd vaak door de vingers gekeken. Dus 7 uur spreken we af dan kan het maar zo half 8 worden. Dus ik ging hier eigenlijk vanuit. Maar op een gegeven moment ben ik toch vertrokken richting VABI. Daar aangekomen hoorde ik dat de fabriek draait. Dus ben ik op slippers door de fabriek gelopen met mijn camera in de hand. Ik blijf het een mooie fabriek vinden. Lekker modern en interessant allemaal.
Ik was net klaar met de foto’s, toen Jos mij belde. Waarin ik aangaf dat ik bij VABI ben. Hij schrok eerst wel, maar had volgens mij wel begrip voor mijn keuze. Waarna hij mij heeft opgehaald.
Toen zijn we begonnen bij Traverco om de CNC machine aan de gang te krijgen. Dit is een van de eerst momenten dat we willen gaan testen. Het duurde eventjes of we hadden het werking van de software al enigszins onder de knie. Jos is over het algemeen ruiger als dat ik ben, waarna ik op een gegeven moment de besturing maar heb overgenomen. Nu moet ik wel zeggen dat het resultaat in het begin niet is tegen gevallen. De kwaliteit van de werkstukken is redelijk goed te noemen.
Die middag hadden we geen eten. Normaal worden er altijd broodjes en dergelijke geregeld voor ons op het bedrijf. Maar op zondag is er niemand. Dus zijn we maar vertrokken richting de Mac Donald.
Uiteindelijk was het redelijk laat op de dag, waarna we zijn vertrokken naar huis. Het belangrijkste is, dat de CNC machine gewerkt heeft. En dat we maandag echte producten gaan uitsnijden, dat bedoelt is voor het productie proces.

24 januari
Vandaag is de productie begonnen van vele identieke onderdelen met behulp van de CNC gestuurde plasmasnijmachine. Ik ben zelf al een paar dagen aan het uitzoeken geweest hoe het allemaal werkt. Omdat ik mij redelijk goed kan redden hiermee, heb ik een collega geïnstrueerd over de werking van de machine. Ook omdat het werken met deze machine niet mijn taak is, en omdat ik binnenkort weer terug ga naar Nederland. Over het algemeel een zeer leuke en effectieve werkdag gehad.
Die middag werd ik opgehaald door Jeroen, voor een etentje met mijn stagebegeleider.
Dit hebben we al een paar dagen eerder besproken.
Nadat Jeroen bij mij op kantoor was, hebben we gekozen om naar huis te gaan, om te douchen en op te frissen. Om daarna af te spreken bij restaurant De Optimist in de stad.
Hier hebben we een gezellige avond gehad samen met mijn stage begeleider.
Het voordeel van dit soort avonden is, dat er niet alleen over werk wordt gesproken. Zo komen ook privé onderwerpen aan bod. Jos komt ook uit Nederland, waardoor ik nog een paar vragen heb gesteld over zijn ervaring en dergelijke. Hier hebben we eigenlijk heel weinig over kunnen praten tijdens mijn stage. Dit komt deels door de drukte tijdens het werk. Zelf heb ik regelmatig met mede stagiaires uit Nederland gesproken over dit onderwerp. Tijdens het etentje werd mij nog geadviseerd om een trip te boeken naar het binnenland. Eigenlijk leek mij dit ook wel wat.
Dus direct na het etentje heb ik gebeld naar mede stagiaires. Waarin zij aangaven dat zij komend weekend een trip hebben geboekt naar Leonsberg, om daar dolfijnen te gaan spotten. Dit leek mij een mooi moment om mee te gaan. En het was ook geen enkel probleem. Dus direct iets kunnen regelen voor aankomend weekend.

26 januari
Vandaag heeft er op stage een ongelukje plaatsgevonden.
Sinds begin dit jaar is Traverco in het bezit van een eigen bandenafdeling. Daar worden banden van vrachtwagens, trailers en verschillend zwaar materieel vervangen.
Omdat dit over het algemeen zeer zware banden zijn, wordt er bij het plaatsen van een band om een velg, gebruik gemaakt van ringen, waarmee de band vast komt te zitten aan de velg. Omdat het oppompen van dit soort banden gevaarlijk is, met oog op het losschieten van zo’n ring, worden deze geplaatst in een bandenkooi.
Daarbij wordt de band rechtop gezet, met een soort van kruis voor de ring van de velg.
Middels een geavanceerd apparaat worden er vier banden gelijkertijd opgepompt tot 120PSI, waarna deze langzaam terug zakt na 100PSI.
Nu is een van de ringen tijdens het oppompen losgeschoten. Waardoor er een explosie heeft plaatsgevonden. De banden staan in een bandenkooi dat gemaakt is van vierkante buizen met een buiten afmeting van 4’’ bij 4’’. De klap was zo groot dat verschillende lassen zijn gescheurd en het frame is ontzet. Het bedrijf beschikt over een camera beveiligingssysteem. En zo ook op deze afdeling. Bij het terug kijken van de film, wordt pas duidelijk hoe groot de klap was.